Materialul care permite hainelor să se curețe singure la soare

de: Andrada Bonea
26 03. 2016

Spălarea hainelor ar putea înceta să mai fie un proces migălos, care necesită mult timp. O cercetare realizată de RMIT University arată că totul s-ar putea rezuma la întinderea lor la soare.

Este vorba despre un nou material tratat cu nano-particule, care permit ca textilele să se curețe singure atunci când sunt expuse la lumină solară. Avantajul lor e că au deja o structură 3D, așa că absorb lumina ușor și grăbesc procesul degradării materiei organice, potrivit lui Rajesh Ramanathan de la RMIT, citat de Interesting Engineering.

Nano-structurile bazate pe cupru și argint sunt principalii catalizatori ai reacției activate de lumina UV. Această reacție chimică creează electroni „fierbinți”, care se îmbină cu materia organică. Dat fiind faptul că și corpul uman este compus din materie organică, întrebarea principală vizează modul în care un astfel de material ar putea afecta organismul.

Deocamdată, echipa de cercetare încearcă să găsească cea mai bună metodă de a integra nano-particulele în material. Aparent, bumbacul ar fi cel mai bun material dintre cele testate până acum. Altele, tot hidrofobe, s-au dovedit eficiente în primă fază, apoi au început să se degradeze rapid după spălare. Dacă echipa poate perfecționa metode de îmbinare a materialului cu particulele respective, s-ar putea să nu mai avem nevoie de mașină de spălat.